Öncelikle "arjinin"i tamamen bir supplement olmasından ziyade daha detaylı tıbbi ve bilimsel bir şekilde incelediğimiz bir yazı olacak. Kaynakları sayfanın sonuna ekleyeceğim, ingilizce şekilde inceleyebilir ve makaleleri okuyabilirsiniz.
Arjinin ya da internet ortamında görebileceğiniz diğer adlarıyla Arginine, L-Arginine vücudumuzun üretemediği yarı esansiyel bir amino asittir. Yarı esansiyel olmasının sebebi, büyüme çağına kadar vücutta sentezlenebilirken büyüme çağı sona erdiğinde dışarıdan alınması zorunludur, vücut kendisi üretemez. Belli bir yaştan sonra üretimi vücutta durduğu için besinlerle veya supplementlerle dışarıdan alınması gerekmektedir. Eksikliğinde ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Tabi ki bu kesinlikle arjinin içeren bir supplement almanız gerektiği anlamına gelmiyor, sağlıklı bir şekilde besleniyorsanız muhtemelen vücudunuzda arjinin eksikliği yoktur. Peki ama bu arjinin ne işe yarar, hangi besinlerde bulunur, ekstra almak ne gibi faydalar sağlar?
Arjininin vücudumuzun birçok fonksiyonuna dahil oluyor. Bu fonksiyonlar daha çok kardiyovasküler sistemine yönelik olsa da bağışıklık ve hormonel sistemler üzerinde de etkisi var. Arjinin vücutta nitrik oksite dönüşür ve bunun üzerinde gerçekleşen bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış faydalarının yanı sıra henüz kanıtlanmamış fakat güçlü destekleri gözlemlenen faydaları da var. Gelin bunları hep beraber inceleyelim.
Bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış;
Sık gözlemlenmiş fakat kanıtlanamamış bilimsel çalışmalar;
Bilimsel çalışmalar sırasında "nadiren" gözlemlenmiş fakat güçlü dayanakları olan olaylar;
Potansiyel Yan Etkileri (Nadir gözlemlenir, dozaj ve kullanım süresine göre değişebilir)
Spor dünyasında arjinin, damarların daha iyi bir şekilde gözükmesi yani estetik amaçlı kullanılıyor fakat arjininin böyle bir etkisi henüz gözlemlenememiş. Damarların gözükmesi, yağ oranıyla beraber genetik yatkınlığa bağlı.
Protein içeren bütün besinlerde arjinin bulunur fakat yoğun olarak diyetinizle beraber almak istediğinizde kuruyemiş tüketebilirsiniz. Ayrıca çikolata (bitter çikolatada daha iyi oranda) ve kuru üzümde de kayda değer miktarda bulunur. Hayvansal protein alımınız yeterliyse arjinin alımı için diyetinize herhangi bir besin eklemenize gerek yok. Eğer supplement olarak kullanıyorsanız günlük 5 gram, en fazla 3 ay boyunca almanız tavsiye edilmektedir. Sonrasında 1 ay ara verilmelidir. Tıbbi dozajlar için mutlaka doktorunuza danışın.